OTVOREN “BISER MORA” NA BRAČU – NAJVEĆE KULINARSKO TAKMIČENJE I

GASTRO FESTIVAL U REGIONU

Piše: Smiljana Popov

Na najmaslinarskijem (sa svojih million stabala maslina Brač je najveći proizvođač maslinovog
ulja svetskog kvaliteta) i najvišem ostrvu Jadranskog mora (na Braču se nalazi Vidova gora, koja
je sa svojih 780 metara najviši vrh jadranskog arhipelaga. S nje se pruža fenomenalan pogled na
okolna ostrva, a ako je vidljivost dobra, može se videti čak do Italije), jednom od najvećih,
najsunčanijih i svakako jednom od najlepših jadranskih ostrva – Braču, svečano je otvoren
“Biser mora”, najveći gastro festival u čitavom region. “Biser mora” već 19 godina slavi
kulinarsku umetnost i ugostiteljstvo kroz najveće takmičenje kuvara, šefova, konobara u ovom
delu Evrope.
Smešten između Splita i Hvara, Brač je svetsku slavu stekao po jedinstvenoj plaži Zlatni rat koju
obožavaju belosvetski fotografi ali i surferi (njena specifičnost leži u tome da pod uticajem talasa
i vetrova vrh, tj. rogić plaže stalno menja oblik).
Brač je i ostrvo čuvenog belog kamena. Bračani kažu da na ostrvu “čovek i kamen žive i stvaraju
zajedno od najstarijih vremena.” Bračani kamen ne vade – oni ga “beru”, s poštovanjem i
zahvalnošću kao najdragocjeniji plod Zemlje. Ovde su vekovi uronjeni u kamen. I istoriju je
brački kamen ušao kad je rimski car Dioklecijan u VI veku od bračkog kamena sagradio sebi
velelepnu palatu, u centru današnjeg Splita. Uašo je brački kamen u izgradnju i Bele kuće u
Vašhingtonu, u Parlament i Novi dvor u Beču, Parlament u Budimpešti, Namesnička palatu u
Trstu…Stigla sam u rano jutro trajektom iz Splita do Supetara, jedinog grada na Braču, gde se
održava tradicionalni “Biser mora”.

Supetar, 190324. Hotel Kaktus. Biser mora, otvorenje. Foto: Sasa Buric / CROPIX


U dupke punom forumu Waterman Svpetrvs Resorta, festival je svako od nas, zvanica, brojnih
učesnika, gostiju, ambasadora, sudija i takmičara i sam otvorio kušanjem pravog “bisera mora”,
evropske “kamenice”, morske školjke koja je gotovo u potpunosti nestala iz Europe. Po kamenici
prvo iscedite limun i onda je zajedno sa njim usisate u sebe, “direktno iz mora”, čist protein.
Ovaj nas je čin sve zajedno angažovao i zaneo i simbolično svakog od nas inicirao u otvaranje
festival.
“Biser mora 2024” okupio je vrhunske profesionalne kuvare i konobare, ali i polaznike 37
srednjih ugostiteljskih škola i fakulteta, i strukovne nastavnike koji će se tokom tri dana takmičiti
u brojnim kategorijama. Osim njih, u Supetar, jedini grad na ostrvu Braču, stigle su i
međunarodne kulinarske sudije, renomirani chefovi i stručni voditelji cooking showova, master
clasova i drugih događanja koji promovišu turističko-ugostiteljsku struku. Ove godine na
festivalu je preko 600 učesnika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Crne
Gore, Francuske, Hrvatske, Indije, Italije, Makedonije, Malte, Mauricijusa, Holandije, Rumunije,
Slovačke, Slovenije, Severne Makedonije, Turske, ali i Srbije, o čemu ću posebno pisati. “Biser
mora” organizuju Šefovi kuhinja mediteranskih i evropskih regija (ŠKMER), međunarodno
udruženje sa sedištem u Splitu.

Supetar, 190324. Hotel Kaktus. Biser mora, otvorenje. Foto: Sasa Buric / CROPIX

 „Biser mora sjajno je mesto za razmenjivanje iskustava, sticanje novih znanja, otvaranje novih
poslovnih saradnji ali i mesto prijateljstva, druženja i dobre zabave. Svi dobro znamo da je
autentičnost esencija turizma i da svi koji putuju žele da dožive domaći način življenja
destinacije u koju dolaze. U turističkoj ponudi Supetra, taj autentični doživljaj kroz domaću
atmosferu, običaje, kulturu i naravno gastronomiju negujemo i kroz projekat Turističke
zajednice Grada Supetra “Otključavanje okusa Brača“, gastronomsku priču kojom našu
destinaciju dižemo na jedan poseban nivo. Radi se o našoj, originalnoj bračkoj ponudi koja
neguje autentične ukuse ostrvskih namirnica i tradicionalnih jela, ali donosi  i moderne
reinterpretacije starinskih jela, poslastica i pića“ – rekla je na otvaranju Martina Rendić,
direktorka Turističke organizacije grada Supetar.
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković podsetila na staru izreku da ljubav ide preko želuca.
„Mi u Dalmaciji smo na to jako osetljivi, na neki način hrana, dobra hrana i piće su središte
našeg života, ona predstavlja druženje i prijateljstvo, druženje sa porodicom i na kraju sve priče
se vrte oko toga što ćemo sutra kuvati. Tako nam počinje i završava se svaki dan’, rekla je
gradonačelnica Supetra.
Ivana Vladović, direktorka Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije podsetila je na
projekat brendiranja Dalmatinske marende, kao nečeg lokalno autentičnog.
„Drago mi je što ponovno otvaramo vrata Biseru mora – najvećem gastronomskom događaju, ne
samo u našoj županiji, već i na celom Mediteranu. Mi Dalmatinci smo gurmani, cenimo i te kako
dobar zalogaj i dobru kapljicu, a TZ SDŽ  je prije nešto više od godinu dana počela aktivno
raditi na promociji naše gastronomije i jedinstvene kulinarske baštine kroz projekat Dalmatinske
marende. Međutim, valja naglasiti da ova inicijativa nije samo o hrani, već promoviše i dublju
priču o našem načinu života, kulturi i nasleđu”.
Na svečanosti otvaranja proglašen je vitez kulinarstva, titula „majstor kuvar 1. reda s plavom
lentom“ i „majstori kuvarima sa zelenom lentom“.
“Biser mora” krovno je međunarodno takmičenje ŠKMER-a i gastronomski festival. Iz godine u
godine pohađaju ga stotine takmičara iz sveta, a preko hiljadu gostiju prate takmičenja, okrugle
stolove, master classove, enološke radionice, cooking showove, gastro izložbe, degustacije,
prezentacija strane i domaće kuhinje (tematske večeri). Svoju kulinarsku prezentaciju
beogradske manifestacije „Fish fest“ na “Biseru mora 2024” imaće i ambasador Srbije Šefova
kuhinja mediteranskih i evropskih regija (ŠKMER) – Nenad Živanović. Izveštavaću o tome, šta
Beograd ima da ponudi i ispriča Meditean

Foto: ŠKMER/Saša Burić (CROPIX)

Related Post